Natuurtouw door de jaren heen

Scheepstouw van jute met een dikte van 40 mm, van 3 draden gevlochten, een lengte van 1,5 meter en aan de uiteinden gouden haken

Een koord of een touw is een middel om dingen aan elkaar vast te binden, paden af te zetten of om bijvoorbeeld een trekkracht uit te oefenen.”

Touwen en koorden stammen al uit de prehistorie, want zonder touwen hadden de piramides vroeger niet eens gebouwd kunnen worden. Toen waren touwen vaak zelfs nog van hout, touw of haren, totdat er in de 19e eeuw een verfijning aan de fabricage van het touw plaatsvond. Scheepstouw op trossen

Indien deze verfijnde natuurtouwen niet voldeden in bijvoorbeeld de scheepvaart of de bouw, koos men voor sterke ijzeren kettingen. De voordelen van deze kettingen wogen sterker af dan het gebruik van een touw/koord. Zo kwamen de touwen minder voor in de samenleving rond de 19e eeuw.

Maar er kwam weer een idee lampje te voorschijn en in de twintigste eeuw begon met touwen te maken van kunststofvezels. Deze touwen werden dan bijvoorbeeld gemaakt van polyamide, polyester of polypropeen. Zo een touw bestond uit in elkaar gedraaide strengen, die dan weer bestonden uit in elkaar gedraaide draden. 

Deze zogeheten scheeps koorden of natuurtouwen brachten enorme voordelen met zich mee. Zo waren de touwen niet zo zwaar als ijzeren kettingen en konden ze toch een hoge trekkracht aan. Verder waren ook de trossen erg populair, omdat deze bleven drijven: ideaal voor het aan en afmeren van schepen. Zo zijn jute, katoen, sisal en hennep touwen/koorden enorm populair. Mede door hun hoge treksterkte en slijtvastheid. 

Touwen worden vandaag de dag nog heel veel gebruikt in de scheepsvaart. Scheepstouw is dus nog een gangbaar woord. Maar nu worden deze touwen ook vaak gebruikt als de afzetting van een doorgang of een wachtrij. Dit komt omdat de touwen een prachtige uitstraling geven in combinatie met bijvoorbeeld een afzetpaaltje. Natuurtouw met gouden haken aan de uiteinden

Dit is erg handig voor bezoekers, want in winkels, voetbalstadions, musea en evenementen zijn afzetpaaltjes met een natuurtouw/scheepstouw duidelijke richtlijnen om de bezoekers in goede banen te leiden. 

Niet alleen de prachtige uitstraling van de natuur koorden speelt een rol in deze gevallen, want naast dat scheepstouwen goed passen bij een afzetpaaltje zijn deze touwen enorm sterk en duurzaam. Zo krijgen de kopers van een natuurtouw waar voor hun geld, want ze krijgen hoogstwaarschijnlijk te maken met hangende klanten of camera's die op het koord hangen.

Dus wanneer u bijvoorbeeld een koord nodig heeft voor een winkel, een stadion, een museum, een evenement of noem het maar op, dan zijn de natuurtouwen zeker aan te raden! Deze zijn op gewenste maat verkrijgbaar met een gouden of zilveren sluiting. 

Neem zeker een kijkje op Blueflower.nl voor de productspecificaties en omschrijving.